2018-05-02 09:03:03

Zdravlje i hrana

   

    U sklopu projekta "Školska shema 2017./2018.", koji je objedinio projekte "Shema školskog voća i povrća" i "Program mlijeka u školama", u našoj su školi 18. travnja 2018. godine održana prigodna edukativna predavanja za učenike razredne i predmetne nastave. Predavanja je organizirala i provela Poljoprivredna savjetodavna služba Varaždinske županije.

     Cilj projekta Školska shema je oblikovanje pravilnih prehrambenih navika djece te, u skladu s time, ograničavanje unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom te školskoj djeci omogućila konzumacija dodatnog obroka svježeg voća ili povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda. Tako su učenici razredne nastave slušali predavanje na temu „Što je mlijeko i kako se proizvodi“, dok su učenici predmetne nastave slušali predavanje na temu „Ekološki i integrirano uzgojeno voće i povrće”. Predavanja su bila interaktivna te su učenicima na zanimljiv način ukazala na važnost pravilne prehrane i svakodnevnog konzumiranja optimalnih količina voća, povrća i mlijeka. Također, učenici su se mogli informirati o ekološkoj i integriranoj proizvodnji voća, kao i o vrstama voća koje su najzastupljenije u našem kraju. Učenici nižih razreda naučili su da je mlijeko važna prirodna hrana, kao i proizvodi koji se od mlijeka dobivaju.

     Za normalan rast i razvoj djece i mladeži od iznimne je važnosti pravilna prehrana, koja se treba temeljiti na raznolikosti, uravnoteženosti i umjerenosti. Ista utječe na tjelesne i mentalne sposobnosti svakog pojedinca, očuvanje zdravlja te povećanje otpornosti organizma prema bolestima. Jedan od temeljnih principa pravilne prehrane je svakodnevna konzumacija voća i povrća, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije dnevno bi trebalo konzumirati pet ili više porcija voća i povrća (minimalno 400 grama).


Osnovna škola Breznički Hum